2011. május 28., szombat

Utazás

Kis türelem, most nem vagyok Malmöben: éppen Lengyelországban (de legfőképpen Gdanskban) mászkálunk. Rengeteg a turista a belvárosban (ahol mi is lakunk). Helyes, Amszterdam-szerű házakkal van tele a város, abszolút hangulatos.

A lengyel nyelv valami csodás, persze nem vagyunk jók benne... A második nyelv a német (a várost régen Danzignak hívták). A fő árucikk pedig a borostyán: nincs olyan ajándékbolt, ahol ne lenne belőle tömegesen.

Ami a közlekedést illeti, láttunk jópár lengyelt, akik vakmerő bátorsággal másztak fel-le a vasúti vágányokon...ezek szerint nemcsak nekünk nem egyértelmű a rendszer(telenség) a vonatok kiírásában.

Az ételek árfekvése egészen kellemes Svédországhoz képest. És van áfonyás tormájuk. No meg káposztás ételek minden elképzelhető kombinációban :-)

(Ja, és ingyen wifi-ről nyomulunk, egy padról, ugyanis a belvárost beszórják internettel...)

A nap lengyel szava: tak (igen)

2011. május 22., vasárnap

Biciklis élet (2. rész)

Az előző részből kimaradt két fontos felszerelésem. Az egyik a sárga (és egyre ütött-kopottabb) bukósisakom, a másik pedig a művirágok a kormányon, ez utóbbiért minden héten kapok elismerő szavakat a helyi lakosságtól :-)

Különben van a virágoknak komoly funkciója is: a bicikliparkolókban hagyva feltűnőbb a bringám, mint a többi (bár másnak is vannak fura biciklijei). Mert bicikliparkolóból van nagyon sok, néhány pedig kifejezetten hatalmas - például a Centralen-nél, ami a Malmö C névre is hallgat (főpályaudvar). Itt egészen elveszettnek érezheti magát az ember :-)

Nekünk a házban is van biciklitárolónk, nem is egy: van olyan 10-10 db a lépcsőházak bejárata előtt (kinti, de fedett), plusz a pincében egy tömeges (ami biztonságosabb, mert zárt). Időnként harcolnom kell a helyért a pincében...

Egyébként mostanában megy egy plakátkampány Malmöben, amin arra buzdítanak, hogy legyünk ideálisabb biciklisták, ne félemlítsük meg a gyalogosokat, ne vezessünk ön- és közveszélyesen, stb. Mindezt piktogramos, vicces formában...

A nap svéd szava: blomma (virág)

2011. május 18., szerda

Ez + Az

Ma (hosszú idő után először) voltam az IKEA-ban. Már nem tudok vonattal menni, amióta az alagutat megépítették (Citytunnel). Így mentem a 7-es busszal, ami anno haza is hozott, de múlt december óta a 4-es busz "a miénk". Ami pedig a buszozást illeti, kicsit(?) gázos vagyok, mostanában folyamatosan bealszom, akár az utat figyelem, akár olvasok. Mivel csak percekre szundítok el, ezért képes vagyok leszállni időben. Hmmm.

Naszóval, IKEA. Egy kissé korai ebédet költöttem el 11 óra után (saláta+zsömle+vaj: 5 kr, palacsinta: 5 kr) és hatalmasat szerencsétlenkedtem a kávéautomatájukkal: először nem adott semmit, utána nem fogadta el az újabb érmét, majd végül kaptam egy bögre vízízű tejet, de végül egy szakember varázsolt nekem kapucsínót :-) Az egyéb pénzköltésnek jelentem, sikeresen ellenálltam.

A városba visszatérve (mert az IKEA itt is nagyjából a pusztában van) elmentem nőgyógyászati rákszűrésre. Ugyan kaptam behívót idén és tavaly is, de mindig úgy alakult, hogy nem voltam képes elmenni. Az ilyen jómadaraknak van a - képen is látható - szűrőbusz, ami most éppen a piactéren (Möllevångstorget) parkol.

Két nagyon kedves nővérrel találkoztam és lehetett kérni egy plusz szűrést - klamídia -, teljesen ingyen. Egyébként fizetős a rákszűrés, de kibírható (azt hiszem, 120 korona per alkalom, a számlát utólag küldik ki a lakcímünkre). És ha elmegyünk, ne felejtsük otthon a személyinket (útlevelünket...jogsinkat...egyszóval az ID-nket). Eredmény kb. 4 hét múlva, szintén postán érkezik.

Plusz egy tesztet is ki lehetett tölteni arról, hogy mit kellene tenniük, hogy legközelebb időben elmenjek a szűrésre. Szeretnék inkább este menni? Vagy esetleg szombat-vasárnap? Mennyire vagyok elégedett a mai rákszűréssel? Stb. Úgy éreztem (megint), hogy én vagyok az Ügyfél :-)

A nap szava: provtagning (mintavétel, de pl. a vérvételt is így hívják)

2011. május 17., kedd

Sör és egyebek

És az milyen, amikor leemelek egy holland gyártmányú sört (Trappistenbier) a Systembolaget polcáról és a következőt olvasom a hátsó címkéjén, magyarul:

"Trappista búzasör ... Összetevők: ivóvíz, árpa-, búzamaláta, komló, sörélesztő, természetes ízesítők" :-) Ezen kívül már csak angol szöveg van rajta, mégpedig ausztrál és új-zélandi exportra.

Apropó, magyar! Tegnap beugrottam a Lucu Food-ba (szupermarket, főleg külföldi élelmiszerekre szakosodva) és egy 5-ös csomag Túró Rudival távoztam...kettőt utána rögtön a román ismerőseinknél hagytam, a magyar csodát népszerűsítendő ;)

A nap svéd szava: ungersk (magyar)

2011. május 14., szombat

Arculatváltozás

Amint látható, ma módosult a Svédasztal "arca", pitypanggal és egyebekkel. Más apró változások is vannak, pl. kivettem azokat a blogokat, amik már régóta nem frissültek. Plusz update-eltem a fotók frissülésének a dátumát is, 2009-ről, ami már rég nem volt igaz.

Apropó, fotók! Felkerült néhány bringás - plusz lovas(!) - fotó ide. A jövőben bővíteni akarom ezt a kisebbfajta kollekciót, mert kerékpáros fényképeim vannak tömegesen, csak meg kell lelni őket a többi mindenféle között :-) Közben pedig nem feledkeztem meg a fotóblogról sem, ami szintén vár a maga sorára.

Hát ilyesmik történnek a bloggal. Óhaj, sóhaj, panasz (de dicséret is) írható a kommentek közé. Megteszem, amit tudok...mert fő az olvasó!

A nap svéd szava: maskros (pitypang...aminek a mintájára IKEA-s lámpa is készült...)

2011. május 13., péntek

Biciklis élet (1. rész)

Mostanában keveset buszozom - ha a (bel)városba kell mennem, inkább felpattanok a bringára, "aki" egy fekete, svéd gyártmányú Monark bicikli. Jövőbeni terveim szerint a váz színt fog váltani, lehet, hogy türkiz lesz, vagy világoszöld, vagy piros...vagy kék. Vagy ezek kombinációja :-)

Az alapfelszerelés az első és egy hátsó fémkosár, ami bevásárlásnál és könyvtárlátogatásnál is hasznos tud lenni. Aztán van fényvisszaverős citromsárga mellényem is no meg első + hátsó lámpa. A hátsó keréken van egy gyári lakat, pluszban hordok magammal 2 db U-alakú lakatot (amit nehéz levágni, lekopogom). Van egy haldokló biciklikompjúterem is (help, hogy van ez magyarul??), ami az időt és a sebességet mutatja leginkább. Már ha mutatja.

Ja, és van ülésvédő reklámhuzatom is (reklám, tehát ingyenes). Ez akkor hasznos, ha esik az eső és előzőleg nem felejtettük el felhelyezni a cuccost - ugyanis ebben az esetben nem kell a vizes ülésre cuppanni :-)

Viszont a városban ennél izgalmasabb dolgokat is találunk. Ott van pl. a néhány bicikliúton elhelyezett számláló oszlop, ami azt mutatja, hogy aznap hányan gurultak át azon a csomóponton (gyalogost nem számol, csak kerekezőt). Két ilyen oszlopot ismerünk, az egyik a már említett graffitis parkolóháznál - ez van a képen is -, a másik Södervärn-nél (az egyik legnagyobb buszpályaudvar).

Aztán ahol bicikliút van, ott természetesen a bicikliseknek külön jelzőlámpájuk van. Nyilván :-) Saját megfigyelésem szerint ezeknél is gombnyomással kell(ene) jelezni az átkelési szándékot, de valójában anélkül is váltanak - nem úgy, mint a gyalogosok jelzőlámpái.

Folyt. köv.

A nap svéd szava: cykelkorg (biciklis kosár)

2011. május 9., hétfő

Napsütés, tengerpart, lazulás

A ma készült fotóimat különösen ajánlom mindazoknak, akik Svédországról leginkább a jegesmedvékre asszociálnak :-) A tengerparton - Västra Hamnen, azaz nyugati kikötő - kattintgattam, kávézással egybekötve. "Sajnos" annyira sütött a nap egész nap (koranyári meleg volt), hogy kijött az alkaromon a napallergiám. Most, késő este is viszket az egész piszkosul...

Apropó, állatok! Egy meztelen (mutáns) macskával találkoztam fotózás közben, bár csak ablaküvegen keresztül. Szegénykém nem valami szép látvány. Viszont egy vagyonba kerül, hmmm. És hát nem hullatja a szőrét, max. a bajszát.

Ja igen, jó tudni hogy a "bajs" (ejtsd: bajsz) svédül kakit jelent ;) A fika és a kaka már megvolt korábban, igaz? (De ha mégsem, itt a puska: kávé[zás] és süti)

A nap svéd szava: solsken (napsugár)

2011. május 8., vasárnap

Toplista

...mármint a helyi popzenéből. OBS (azaz figyelem) : a lista teljesen a saját ízlésemet tükrözi - és nem mai slágereket tartalmaz:
  1. Marie Fredriksson*: Tro
  2. Roxette**: Fading Like a Flower
  3. Ace of Base: Happy Nation
  4. Army of Lovers***: Crucified
  5. ABBA: Money, Money, Money
  6. (azaz a kakukktojás) A-ha: Hunting High and Low
    ... ők ugyanis norvégok :-)
* ő egyúttal a Roxette énekese is
** idén koncertezni fognak, hosszú idő után először
*** anno-anno erre a zenére tornáztunk az edzőteremben...de jó is volt!

Egyéb északi kedvencek jöhetnek kommentben!

(A paci pedig egy művészi dalahäst, nemzeti színekben)

A nap svéd szava: sångerska (énekesnő)

2011. május 7., szombat

Zöldülős

Amint lesz egy félórám, csinálok egy "zöldség"gyűjteményt, azaz összegereblyézem azokat a fotóimat, amik a zöld Malmöt mutatják be. Van mit nézni! (Apropó: a mellékelt kép az utcánkban készült...) Már kezdenek az orgonák is virágozni, a nárciszok elvirágzóban vannak, a tulipánok is mutatósak (már amelyik még virágzik). És persze a fákra is öröm ránézni, élénk zöldben pompáznak. Ha kisüt a nap, egyszerűen jó kedve lesz az ember lányának. Eközben Magyarországon már az orgonák is elvirágzóban vannak, azaz mi itt kicsit késésben vagyunk, de ki bánja...

Plusz csináltam pár képet a kedvenc graffitifalunkról, amiről már korábban írtam pár szót. Hiába, az új fényképezőgépem szinte magától bekapcsolódik egy-egy témát látva ;)

Ma egyébként különösen kellemes későtavaszi időnk volt (Magyarországgal ellentétben) : napsütés, meleg, embertömegek a kávézók napsütötte teraszain...nem is nagyon akaródzott hazatekernem a bringámmal (ami még - ejnye! - a tavaly őszi sáros avart hordozza magán, azaz takarításért kiált).

A nap svéd szava: vår (tavasz)